Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Δήμοι και Δήμιοι
( δημοσίευση του k9 Γιώργου Φραντζεσκακη στο Κ της Καθημερινής )

Οι υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και πως να (μην) τις αποφύγετε...

Το καλοκαίρι του 2003 στη χώρα μας συντελέστηκε μια σιωπηρή επανάσταση. Η μάλλον, ωρίμασαν οι προϋποθέσεις για να συμβεί. Η μάλλον, έτσι μας φάνηκε προς στιγμήν...
Σήμερα, καθώς συμπληρώνουμε πέντε ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του πιο ρηξικέλευθου νόμου για τα δικαιώματα των ζώων συντροφιάς, του περίφημου 3170, τα αποτελέσματα από την ελλιπή εφαρμογή του είναι, τουλάχιστον, πενιχρά. Η υποχρεωτική σήμανση των ζώων μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη γέννησή τους ανήκει ακόμα στη χώρα της φαντασίας, το ίδιο και η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στους παραβάτες. Η προστασία των αδέσποτων ζώων, η συντήρηση και περίθαλψή τους, ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων όλης της χώρας, εφαρμόζεται επιλεκτικά και περίπου σαν παραχώρηση για να κλείνουν τα στόματα των προτεσταντών της φιλοζωίας.
Κι όμως. Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πλέον είμαστε πολλοί. Δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους, δεν ενδιαφερόμαστε όλοι για την ευζωία και τη μακροημέρευση των αδέσποτων φίλων μας. Έχουμε όμως όλοι την απαίτηση, τα αδέσποτα ζώα να μην γίνονται αιτία τροχαίων δυστυχημάτων, να μην πλησιάζουν ζητιανεύοντας το τραπέζι μας στο υπαίθριο ταβερνάκι, να μην αλυχτάνε έξω από το ανοιχτό παράθυρό μας τις νύχτες. Έχουμε επίσης το δικαίωμα να μην υποβάλλουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας στο θέαμα ενός ζώου που λιμοκτονεί, που πεθαίνει της δίψας, που κυκλοφορεί γεμάτο τσιμπούρια και ψύλλους, που προσβάλλει την – όση απέμεινε – ανθρωπιά μας.
Και όλα τα παραπάνω είναι ευθύνη της πρώτης βαθμίδας εξουσίας που βιώνουμε ως πολίτες: της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν χρειαζόταν καν ο νόμος για να μας υποδείξει το αυταπόδεικτο «τα εν Δήμω, εν Δήμω». Ούτε η άγνοιά του είναι επαρκής δικαιολογία. Η άγνοια του νόμου απαγορεύεται για κάθε πολίτη στην επικράτεια, και οι Δημοτικοί Άρχοντες είναι, πριν απ’ όλα, πολίτες.
Κόψτε λοιπόν αυτή τη σελίδα και στείλτε την στο «γραφείο του πολίτη» του δικού σας Δήμου. Αν στη γειτονιά σας περιφρονούνται τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων και τα δικά σας μαζί, είναι επειδή εσείς δεν τα διεκδικήσατε με επιμονή. Ποτέ δεν είναι αργά:

Νόμος 3170

Άρθρο 7

Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων

1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους.

2. Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

3.α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463 /1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.

7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και το όργανο που είναι αρμόδιο για τη σήμανση και την καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται, τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς φιλοξενία, την παράδοσή τους στο νέο ιδιοκτήτη, κλπ κλπ...

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 3α για την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που επιχορηγείται, ο σκοπός, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου